Nada on tullut murrosikään. Lieneekö juoksut tuloillaan, kun herkkyys kaikenlaiselle uudelle on lisääntynyt. Erityisesti äänille. Nada reagoi jopa frolicpussin rapinaan juoksemalla toiseen huoneeseen pakoon! Tuliaisina reissusta tuodut rummut olivat aivan hirvittävä kauhistus ja Nada pissasi alleen kuullessaan noiden kammotusten kumean äänen! Varovasti rumpua käytiin haistelemassa, mutta sitten taas singahdettiin karkuun. Huh. toivottavasti pahin äänikammo menee pois murrosiän kanssa. Se ainakin on varmaa, että ilman työtä ei selvitä, jos Nadan kanssa haluaa harrastaa!

Koirakoulua olemme harrastaneet kotosalla molempien koirien kanssa. Lähinnä olen yrittänyt kouluttaa Nadaa, mutta Nino on ollut mukana touhussa. Makuutan koiria paikallaan vuorotellen ja toisen maatessa pakalla, toinen treenaa. Ihme kyllä Nadakin pysyy paikalla jonkun aikaa!! Nadan kanssa treenataan ihan perusjuttuja. Sivulle tuloa, maahan menoa ja istumista käskyistä. Ninon kanssa sitten tietysti muita vaativampia asioita. Nadan kanssa ollaan tehty myös kontaktiharjoituksia.

Tänään illalla mennään harjoittelemaan toisten koirien ohituksia koirakoulutunnille! Nadan ohitukset kun ovat sitä sun tätä. Myös hihnakäyttätymisessä on toivomisen varaa! Nada kiskoo aivan hirvittävällä vimmalla hihnassa UH. Nadassa on vain on ja off nappulat, mitään volymesäätöä ei löydy! Siis joko kuljetaan kauheella vauhdilla eteenpäin tai sitten pysähdytään. Hirveesti on tekemistä ennenkuin Nappulasta saadaan kunnon koirakansalainen! Lenkeillä pysähtelemme vähän väliä ja jos Nino osaisi puhua, se varmaan huokailisi tuskastuneena, että "joko taas... eikö tuo pentu nyt tajua!" Nada sen sijaan voisi puhella, että: "hä, miks me pydähdyttiin? ai sä haluut, et mä tuun sun luo? miksköhän sä aina välillä haluut, että mä tuun sun luo?" Minä kun pysähdyn, jos Nappula vetää ja odotan, että se tulee takaspäin ennenkuin matka jatkuu. Voisi vaihtaa metodia, ei tunnu toimivan!

Ninon kanssa oltiin pitkästä aikaa etsintätreeneissä. Harjoittelimme taajamaetsintää. Koira oli valjaissa ja liinassa. Maalimiehet olivat piiloutuneet taajamametsäalueelle, jota sitten lähdettiin haravoimaan. Ninon nenä on aivan mahtava! Se haistoi maalimiehen tosi kaukaa ja määrätietoisesti kulki maalimiehen luokse. Toista maalimiestä etsittäessä koirasta huomasi heti, että hajua ei ole. Silti halusin tarkistaa alueen, jossa olimme. Eikä maalimiestä löytynyt siltä alueelta. Kun lähdimme jatkamaan matkaa, koira selvästi sai hajun ja taas melko pitkän matkan päästä maalimiehestä ja jälleen ilman epäröintiä suunnistimme maalimiehen luokse. Hitsi että olen ylpeä Ninosta!! Ninon nenä on POP!

Pakko lisätä tähän vielä... Nadalla ja isännällä on aivan erityinen suhde. Nada RAKASTAA ISÄNNÄN NENÄÄ! Se könyää isännän kainaloon ja alkaa nuolemaan nenää samalla inisten. Sitten välillä se laittaa nenän nenää vasten tai livauttaa kielen sieraimeen tai nenän kokonaan suuhun! Isäntä sanoo, että Nada ihailee isännän isoa nenää, koska sillä itsellä on niin pieni. Lagoton vastine "Freudilaiselle" ...kateudelle. hih.